Deze week: Sessie 13 en 14
De een na laatste week van mijn eerste CWops CW Academy klas als Advisor. Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vind en tegelijkertijd ook wel eens lastig. Ik weet waar de studenten doorheen gaan en hoe zwaar het is. Dan is het soms best lastig om de positieve kijk op het doel (het leren van CW (morse code)) en de toekomst waarin je er lekker mee aan de slag kunt gaan te behouden maar….. naar mijn idee lukt dat steeds weer. Fijn voor mij maar helemaal super voor de 3 studenten. We proberen iedere sessie positief en met goede moed af te sluiten. Want heel eerlijk, het leren van CW is super leuk maar ook ontzettend zwaar.
Maandag en donderdag sessies
Deze week was best goed. We hebben wel weer wat meer gesproken en ook dat er bij de studenten toch het plafond effect aanwezig is besproken, het idee hebben dat je even niet verder komt. Neem van mij aan, dat gebeurt, hoort erbij maar na dit ‘dalletje’ komt er weer een piek. Pieken en dalen, zoals bij alles wat je wilt leren. Wel hebben ze allemaal het gevoel dat er groei is, ondanks dat dit nu minimaal is. En perfectie mag voortgang niet in de weg staan… dus lukt het even niet? Jammer dan. Laat het rusten en ga wat anders doen en blijf niet hangen. Ook fouten maken hoort erbij. “Let it Go”! en doorrrrrr…..
En wat vooral belangrijk is:
“Kijk hoe ver je bent gekomen, niet waar je wilt zijn.” – Vergelijk wat je nu kunt eens met wat je kon toen je aan de eerste sessie begon. Wat een verschil is dat hé?!
Donderdagavond tijdens sessie 14 (Frank PE1ODM was niet aanwezig) kreeg ik de vraag hoe ik het zag, hoe gaan we verder na het beginners semester? Nou, wat mij betreft gaan we met de hele klas door naar semester 2, Fundamental. Albert PA5OXW en Arthur PD4AVG zagen dit wel zitten! En ja, je moet erg oppassen dat je in de komende 2 maanden die volgen na het Beginners semester je het geleerde niet weg laat glippen. Dat is een echte valkuil. Maar ik weet nagenoeg zeker dat ze dit kunnen. Proberen dus de discipline erin te houden van iedere dag oefenen. Zorgen dat de herkenning (ICR – Instant Character Recognition) beter wordt en je veel blijft oefenen met woorden, callsigns en korte zinnen. De tools daarvoor zijn er genoeg. Ook het on-air luisteren is natuurlijk goed. Misschien zelfs een voorzichtig QSO proberen?
En de overgang van Beginners naar Fundamental is niet zo groot. Sterker nog, je begint een klein stapje terug en gaat dan verder. Geen nieuwe karakters meer maar wel steeds een iets hogere snelheid. Dat wil zeggen, steeds minder farnsworth spacing. De karaktersnelheid blijft 25 woorden per minuut. En natuurlijk het uitbouwen van ICR en head copy. Je gaat gewoon met wat je geleerd hebt aan de slag. Oh en, om de druk tijdens Fundamental op te hogen, ben je verplicht aan het einde van dat semester minimaal 3 QSO’s te maken… hahahaha…. ja, echt leuk! Ik help ze daarbij uiteraard. Ik weet ook zeker dat dit gaat lukken.
QSO templates
Tijdens de afterparty, derde helft of het nazitten nog even met Arthur een aantal QSO template’s doorgesproken voor POTA, SOTA, SES (Special Event Station), reageren op een CQ roepend station, of wanneer je zelf CQ gaat roepen. Dit ga ik nog even voor ze uitwerken zodat het maken van een QSO wat makkelijker is, mochten ze eraan toe zijn. Een soort van template ernaast houden is helemaal niet erg en juist verstandig om te doen. Door de spanning en focus krijg je soms een brain freeze en dan kun je gewoon op je blaadje kijken wat je moet seinen. Wel zo handig.
Volgende week de laatste week en laatste 2 sessies. Voor mijn gevoel liggen we aardig op schema. Niet elk karakter verschijnt al standaard in de hoofden maar een stiekem door mij ertussen geplaatste “TNX” in een zinnetje werd direct ‘ontdekt’ en benoemd, dus dat zegt ook wel iets, toch?! Ze doen het echt super goed.
Hallo Vincent, weer een mooie post m.b.t. de cursus. Zou je die QSO templates hier ook willen publiceren? Ik heb wel wat op internet gevonden maar het één verschilt nogal van het ander. En als ik een POTA video bekijk is het toch nog vaak anders. Ik wil me wel als vrijwilliger aanmelden als de cursisten een QSO moeten maken aan het eind van het semester. Lijkt me leuk. Zoveel echte CW QSO’s heb ik nog niet gemaakt, ik bedoel dan ook seinen met de sleutel/paddle. Ik heb wel wat POTA QSOs gemaakt maar dat liep nog niet echt lekker. DX QSO’s doe ik vaak met de interne keyer van de 7300, die seint sneller en foutloos. Vandaag nog een CW QSO gemaakt met V73WW Marshall Isl. op 20m. Dat zijn leuke afstanden. 73, Bas PE4BAS
Hallo Bas,
Dank! De templates kan ik hier wel een keertje delen maar moet ze daarvoor nog even herschrijven omdat deze specifiek voor de CWA studenten zijn gemaakt.
Een tip voor jou, ga de komende tijd eens veel luisteren naar POTA/SOTA QSOs en probeer aan de hand van wat je hoort ook eens een template te maken. Dus hoe zit zo’n QSO in elkaar. Zelfde voor SES en een standaard QSO. En kies dan de wat langzamere QSOs uit. Je kunt op de RBN website filteren op snelheid, wat jij nog kunt nemen 15 of 20WPM bijvoorbeeld. En dan alleen luisteren en proberen te begrijpen. En ja, je zult veel verschillende vormen horen. Dat maakt het leuk. Er is geen echt vast format en daarom vind je op internet ook zoveel verschillende uitwerkingen, voorbeelden en meningen haha… dat is het mooie van onze hobby.
V73WW heb ik al wel voorbij zien komen maar was te zacht voor mij. Misschien krijg ik de kans nog n keer haha…
73, Vincent