MQTX en QTX – CW contacten van langer dan 10 of 20 minuten

door | mrt 30, 2025 | CW, Morse, Morse code | 3 reacties

Ik wil mij dit jaar, tussen de CWops CW Academy klassen door, bezig houden met het ragchewen (kletsen) met CW (morse code). Dit is een grotere uitdaging dan alleen je Callsign en rapport noemen. Contesten en POTA, SOTA en SES werken blijft ook leuk natuurlijk.

Bij ragchewing gaat het om meer informatie uitwisselen dan wat je standaard al doet. Dit lukt mij nog niet goed op 25 woorden per minuut maar iets langzamer gaat best prima. En ik moet eerlijk bekennen dat het best verslavend is. Ook kom je leuke contacten tegen: James G0EUN van maar liefst 93 jaar oud! Een hele aardige operator. Ons QTX QSO duurde 21 minuten.

Voor deze maand heb ik totaal 4 MQTX (10 tot 20 minuten) en 4 QTX (vanaf 20 minuten) QSO’s kunnen loggen met een totale tijd van ruim 145 minuten. Zie het overzicht hieronder:

QTX MQTX march 2025 PE2V
OP5K, IU2QBW, PA3GSR, G0EUN, G0VFS, M5JB, IZ5BBS en PA2DW allen dank voor jullie tijd!

Het is nog wel even wennen om de starttijd te noteren wanneer een QSO start want mijn logboekprogramma RUMlogNG logt alleen de eindtijd (heb ik zo ingesteld, begin- én eindtijd kan niet). Mooi is ook dat ik ook voor de QTX een Operating certificaat via CWops kan bemachtigen. Leuk om de shack mee te behangen.

Ik merk wel dat het focussen lastig blijft door de tinnitus oorsuizen maar dat het met de nieuwe gehoorapparaten met ruisgenerator een stuk rustiger is geworden, dus de CW toekomst ziet er weer een stuk zonniger uit! Af en toe krijg ik nog wel hevige druk op de oren en dan moet ik ook gewoon gaan stoppen. Niet eigenwijs zijn maar gewoon TRX uit. Punt.

3 Reacties

  1. Bas PE4BAS

    Hoi Vincent, erg knap dat je dit kan. Ik ben ff in je archief gedoken en zag dat je echt serieus aan de gang ging met morse in september 2023. Ongeveer rond dezelfde tijd dat ik er weer mee begon. Ieder heeft zijn eigen tempo natuurlijk maar ben toch nog lang niet zover dat ik echte QSO’s kan maken. Wel 599 of 559 verbindingen en contesten, dat is al een klein beetje vooruitgang. Maar wat jij doet wil ik ook bereiken. Heb ik nog wel wat vraagjes. Is die snelheid van 25wpm dan de werkelijke snelheid, zeg maar 25/25wpm of ligt het lager? En schrijf jij het QSO op of doe je alles uit je hoofd? En heb je met die amateurs een sked gemaakt of roep je gewoon CQ? Of reageer je op een CQ? 73, Bas

  2. Vincent Volmer

    Hoi Bas,

    Dankjewel. Ja, 24 juni 2023 om precies te zijn haha. Je schrijft het helemaal goed; niet iedereen heeft hetzelfde tempo of kán CW leren in hetzelfde tempo. Er speelt veel mee, aanleg, ongetwijfeld leeftijd en vooral de hoeveelheid tijd die je erin steekt of kunt steken. Vooral de ingestoken tijd, op de juiste manier, is meestal echt een ‘hoofdzaak’. Belangrijkste is om dit ’tempo’ te accepteren en vooral niet op te geven, hoe lang het ook gaat duren. Het is namelijk al heel goed dat je eenvoudige QSO’s maakt, mits zonder decoder en zonder memory keyer gedaan haha, dus alles met het oor en met de hand. Dat zijn de kleine succesjes die je ondertussen al behaalt (vergeet dit dan ook niet te vieren)! Dit houdt het ook leuk. Het is natuurlijk ook goed voor het zelfvertrouwen. En het is een hobby, dat doen we voor de lol, omdat het leuk is. En moet dus leuk blijven. Vier je successen 😉

    De snelheid die ik hanteer is afhankelijk van wie ik tegenover mij heb. Maar als ik een WPM (woorden per minuut) noem tegenwoordig, voor mijzelf, dan is het altijd effectieve snelheid. Dus 15/15, 20/20 en 25/25 etc… aangepast aan de snelheid van het tegen station. Ik regel tegenwoordig de snelheid met een potmeter op de MFJ-407B keyer (is geen memory keyer) en dan zal het nooit exact het een of het andere zijn. Ik weet wel dat ik nu 15WPM lastiger vind dan 25WPM hahaha

    En ik schrijf alleen de gegevens op die ik wil bewaren, dus in mijn logboek progje. Uiteraard Call en RST. En de naam natuurlijk ook. Soms schrijf ik mee omdat ik het leuk vind om terug te lezen welke antennesituatie en TRX maar doe ik niet altijd. Maar dan schrijf ik dus echt alleen op wat ik wil bewaren of dat wat afwijkt van QRZ.

    Voor het leerproces is het erg belangrijk om zo min mogelijk op te schrijven. Dat is wat ik hier ook al over schreef (de Short Story’s en Oefen QSO’s van CWops CW Academy). Het is echt belangrijk om jezelf aan te leren om de calls en woorden in je hoofd te compileren. En helemaal bij hogere snelheden heb je simpelweg geen tijd om te schrijven. Hoe vergaat het jou met deze luisteroefeningen?

    Skeds heb ik wel ’n keer gedaan maar meestal reageer ik op CQ roepende stations. Dit geeft voor mijzelf wat meer rust vanwege de tinnitus. Zo, even tussendoor EI2FN gewerkt op 22WPM…

    Kortom, je bent echt op de goede weg en laat je niet ontmoedigen door wat je nog niet kunt of wat een ander kan maar jij niet. Richt je op wat je nu al wel kunt. Het komt echt goed!

    73, Vin

  3. Bas PE4BAS

    Hoi Vincent, geweldig zo een reactie. Erg leuk om te lezen. Ja eenvoudige QSOs simpele RST uitwisseling lukt nog wel zonder computer. En natuurlijk seinen met de paddle. Maar echt gesprekken voeren dat gaat toch echt niet. Ik raak het al gauw kwijt door het tempo. Ook op lagere snelheid. En als je een paar letters mist en je af vraagt hoe en wat zijn er alweer een paar woorden geseind waar je dan dus helemaal niks van nam.

    Maar goed ik had afgelopen vrijdag even een discussie met een mede amateur die heel veel CW contesten doet. Hij staat de laatste jaren ook vaak op de hoogste plaats in de PACC. Ik vroeg hem hoe hij een QSO deed buiten de contesten om en hij schrijft het dus altijd op. Vandaar ook de vraag. Uiteraard heb ik je tip zo weinig mogelijk op te schrijven wel in me opgenomen en ik heb een paar keer geprobeerd een kort verhaal te volgen op die site die je me gaf. Maar kom niet veel verder als 1 zin. Daarna raak ik het pad helemaal kwijt. Zelfs op 8 wpm. Ook na een paar keer weer opnieuw luisteren kan ik het hele verhaal gewoon niet opnemen in mijn hoofd. Ook hogere snelheid geprobeerd maar het maakt niks uit. Maar af en toe probeer ik het wel om te kijken of het misschien over een paar dagen lukt. We gaan het meemaken…

    Bedankt voor je support Vincent en ik vindt het geweldig om deze blog te lezen. Ga zo door…

    73, Bas PE4BAS

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Translate »

Pin It on Pinterest