Er zijn diverse commerciële remote control oplossingen verkrijgbaar voor de ICOM IC-7300 maar deze zijn aardig prijzig en ook redelijk eenvoudig zelf te maken voor aanzienlijk minder kosten. Ik heb dit gedaan met een paar schakelaars (drukkers) en een aantal weerstanden van Tessatronic in Hengelo, een stuk UTP kabel en een oud blikken snoepdoosje.

Een tijdje geleden had ik al een controller gemaakt voor de 4 geheugen kanalen (M1 t/m M4) en sinds vandaag zijn daar twee knoppen aan toegevoegd voor frequentie Up en Down. Ik sluit het geheel aan op de microfoon switch van MFJ de MFJ-1260. Hiermee kan ik schakelen tussen de vaste microfoon of de head set. Bij beide zit een parallelle RJ-45 connector waar ik de remote control op aan kan sluiten.

De belangrijkste reden om de twee knoppen toe te voegen was de lichamelijke houding t.o.v. de IC-7300. De TRX staat eigenlijk iets te ver weg bij mij vandaan waardoor je constant voorover gebogen moet zitten om bij de afstemknop te komen. In het kader van een goede werkhouding dus de afstemknoppen (Up en Down) remote gemaakt.

Nog wel een tip: mocht je dit ook gaan bouwen en een UTP kabel gaan gebruiken; dit gaat niet zomaar werken omdat het microfoonsignaal meegaat in de kabel. Met als resultaat: brom. Dus je ontkomt er niet aan om de connector eraf te knippen en een nieuwe terug te plaatsen met alleen de draden voor PIN 3 en PIN 6 (Massa). Hierdoor kun je natuurlijk ook een dunnere kabel dan een UTP kabel gebruiken. Dit heb ik niet gedaan. Het voelt wel lekker stevig aan zo.

Hieronder een filmpje van de VERON VHF UHF contest van juni 2023 waarin ik de controller gebruik voor de Voice Keyer. Dus het automatisch een tekstbericht af laten spelen die opgeslagen is onder een van de 4 geheugenkanalen. In dit geval CQ Contest:

Translate »

Pin It on Pinterest