
Op bezoek bij PB6MILL – Mills On The Air
Afgelopen zaterdag een verrassingsbezoekje gebracht aan PB6MILL tijdens het MOTA Weekend (Mills On The Air), dit jaar actief bij de Broekdijkmolen in Warmond. De enige die van mijn bezoek wist was Eric-Jan PA1EJ dus het verrassingseffect was maximaal. Gelukkig werd ik erg vriendelijk en met open armen ontvangen met een kop koffie en appeltaart. Zo leuk om een groot deel van de contestgroep PI4LDN weer even een hand te kunnen geven en onderling eyeball QSO’s te kunnen voeren.

Aanwezig voor de activatie waren Adrie PD3AR, Alex PA3DGO, Theo PA2WN, Jaap PA7DA, Eric-Jan PA1EJ en Krijn PD9KS kwam nog even langs voor het maken van een film.
Rond de middag kwam de XYL van Adrie met super lekkere broodjes. En ook leuk om Gert PD0CT later in de middag een keer in het echt te kunnen ontmoeten. Net als bij de VERON afdeling A40 Twente, loopt bij de afdeling Leiden de VRZA en VERON gemoedelijk door elkaar. Mooi dat dit zo kan (en waarom eigenlijk niet??).
Rond 16:30 hebben we gezamenlijk de boel opgeruimd en met een goed gevoel afgesloten. Het aantal geïnteresseerde bezoekers wat top (zo’n 100) en ook het aantal QSO’s was een stuk beter dan eerdere jaren (op HF, VHF en UHF). En over het prachtige weer hadden ze al helemaal niet te klagen (los van de zonneactiviteit waardoor de condities op HF niet echt goed waren. Voornamelijk zijn er hierdoor enkel stations binnen Europa gewerkt). En dat is prima natuurlijk.
Alle foto’s van deze dag vind je hier
Na het bezoek aan de Broekdijkmolen werd ik uitgenodigd om bij Ria en Adrie te komen eten. Voordat we als hongerige wolfjes aan tafel schoven hebben we nog even een rondje gedaan met de boot op het water. Echt een prachtige omgeving en wat een rust!
Rond 22:00 ben ik weer met een voldaan gevoel in de auto gestapt om terug te rijden naar het mooie Twente. Het was een super leuk en gezellige dag. Ikzelf heb geen on-air QSO’s gemaakt omdat ik de onderlinge eyeball QSO’s belangrijker vond op dat moment. Misschien volgend jaar?

CWops CW Academy Fundametal klas – Sessie 1(2)
Gisteravond de tweede sessie voor de CWops CW Academy Fundamental klas. We hebben dinsdag besloten het huiswerk van sessie 1 door te schuiven naar gisteren. Inhalen is in het CWops CW Academy tempo haast onmogelijk en er ontstond toch wat stress bij de studenten. Deze stress is absoluut niet nodig en we willen er ook niet aan toe gaan geven. Daarom laten we de laatste sessie ‘soort van’ vervallen. De laatste sessie (sessie 16) is niet meer dan de ‘verplichting’ om minimaal 3 QSO’s te maken en dat moet en gaat tegen die tijd toch wel lukken. Ook hebben we “tegen het CW Academy principe in” afgesproken om de sessie op maandagavond kort te houden zodat de studenten op de maandag nog huiswerk kunnen doen. De sessie op donderdag blijft wel een uur.
Het huiswerk bestaat uit 3 delen, voor 3 dagen. Tussen de maandag en de donderdag zitten 2 “vrije” dagen, dus zul je ook huiswerk moeten doen op een van de beide sessiedagen. Niet anders dan anders maar doordat we een klein klasje hebben is het ook makkelijk om wat aan te passen. We doen het immers voor onze hobby en plezier. Frustratie hoort erbij, stress niet. En ja, ik wil ze graag aan boord houden.
Het is absoluut pittig.
Mijn advies is dan ook: doe wat je kunt doen. Alles goed hebben is niet nodig. En je leert met de dag, dus het zal groeien. Geef het proces de tijd en probeer het te omarmen en rustig te blijven. Het gaat er ook om dat wij (studenten en advisor) het maximale eruit halen, niet perse eruit halen wat de lesstof ‘zegt’. Houd het minimale doel voor ogen: QSOs maken in CW en dat hoeft echt niet op 25wpm eff. En….. probeer de ‘prestatie drang’ los te laten. Lukt het niet? Prima. Morgen verder. Ga ook ontspannen tussendoor.
En echt, je gaat groeien. Over een maand kijk je lachend terug. En ook over een maand loop je weer tegen een volgende muur aan. En ook over die muur klim je weer…. Geloof me, ik ken het en ben er ook geweest. Als morse code leren eenvoudig was dan konden veel meer mensen dat. Het is pittig, uniek en magisch. Het kost tijd, frustratie en energie maar je krijgt er uiteindelijk ook iets groots voor terug.
Sessie 2 die nu sessie 1 is
Tijdens de sessie van afgelopen donderdag hebben we het huiswerk van de eerste sessie besproken. Ondanks dat het weer even wennen was na de rust van 2 maanden liggen ze weer aardig op schema. De seinsnelheid is nu verhoogd van 15 naar 25 WPM (woorden per minuut) met een Farnsworth spacing van 6WPM. Dus een effectieve snelheid van 6 woorden per minuut, karaktersnelheid nog steeds 25 woorden per minuut. En de hogere seinsnelheid is wennen. Ook de “THE QUICK BROWN FOX JUMPED OVER THE LAZY DOGS BACK 70364 51289” komt weer langs…. zo leuk.
Na het bespreken van het huiswerk hebben we een rondje woorden geseind. De volgorde was Vincent PE2V naar Arthur PD4AVG, Arthur naar Frank PE1ODM en Frank weer naar mij. Ieder van ons had een eigen lijst met 4 letter woorden zodat we niet konden zien wat de ander ging seinen. Dit werkt natuurlijk super goed omdat je dan echt moet luisteren en een woord moet vormen in het hoofd. Door sommige karakters duurde het even wat langer en met korte uitleg tussen door maar we kwamen op een mooi rijtje: Drug, Oral, Milk, Jump en Pace. Dit lijstje gaan we vaker hanteren.

CWops CW Academy Fundametal klas – Sessie 1
Afgelopen donderdag hadden we de aftrap van de tweede CWops CW Academy Fundamental klas en gisteravond de eerste sessie. Er was, vraag me niet hoe, een communicatiestoring opgetreden en de beide studenten hadden geen huiswerk gedaan. Dat is best wel lastig omdat er weinig tot geen ruimte is om de stof in te gaan halen. Uiteraard blijven we er niet te lang in hangen en zijn nadat we nog even Learn CW Online (LCWO) hebben besproken een leuk spel gaan doen. Enigszins aangepast aan waar we nu staan en dat viel achteraf helemaal niet tegen!
Boodschappenspel
Ik had voor vandaag een leuk boodschappenspel in gedachten en voorbereid. Arthur PD4AVG en Frank PE1ODM hadden voorafgaand aan de sessie en lijst met producten uit de supermarkt ontvangen (maximaal 4 karakters) waarmee we aan de slag zijn gegaan. We maken een boodschappenlijst: Ik begon met Wijn, waarna Frank dit moest herhalen en er zelf een product aan toe mocht voegen. Hierna was Arthur aan de beurt om de twee producten terug te seinen en er zelf nu ook wat aan toe te voegen. Best leuk om te doen, helemaal omdat combinaties toch ook best grappig zijn. Onze uiteindelijke lijst werd:
Wijn, Pap, Kaas, Prei, Boon, Melk en Drop. Als afsluiter mocht Arthur een prijs bepalen en naar ons seinen. Dit werd 20,30 (nog geen €-teken toegepast).
Oorspronkelijk is het de bedoeling dat je alle producten in je hoofd onthoud en niets opschrijft. Voor nu was opschrijven nog toegestaan haha. Over een paar weken gaan we dit weer doen en dan vergelijken met de eerste keer.
Tegeltjeswijsheid
Verder hebben we nog even de betekenis van deze kreet: There is no learning in the comfort zone and there is no comfort in the learning zone! (van Carl Dierschow) besproken – Je moet jezelf uitdagen om beter te worden. En dit geldt natuurlijk voor veel in het leven, en dus helemaal bij het leren van morse code. Voor de komende sessie, aanstaande donderdag, hebben de beide cursisten dubbel huiswerk. Daar slaat de kreet ook op. Even je tanden erin en gaan. En ik weet zeker dat het met hun enthousiasme helemaal goed gaat komen.

CWops CW Academy Fundametal klas – Meet & Greet
Gisteren was het 1 mei en dat betekend dat het tweede semester Fundametal van de CWops CW Academy van start gaat voor mijn klas als CWA Advisor. Aangezien we dezelfde klas behouden was de Meet & Greet natuurlijk niet echt van toepassing maar we gebruiken dit uurtje voor de persoonlijke verhalen en het testen van de techniek.
Ik had mij voorgenomen de sessies met Jitsi te gaan doen omdat de prijs van Teams wederom is gestegen. Echter bleek gisteravond dat Jitsi erg instabiel is en we na een half uur onze audio nog steeds niet goed werkend hadden. Dus toen toch maar terug naar MS Teams en ja, dat werkte binnen een paar minuten. We zaten er heel vertrouwend en gezellig bij:

Voor het tweede semester zitten Frank PE1ODM en Arthur PD4AVG in de klas. Beide geven aan door te willen zetten en ook echt on-air te willen met CW (morse code). Ook hebben ze de afgelopen 2 maanden niet stilgezeten; bijna iedere dag hebben ze wel iets gedaan dat met morse code te maken heeft: luister- en seinoefeningen of spelletjes. De periode van twee rustmaanden is best lang en is een ‘gevaarlijke’ valkuil waarin je makkelijk terug kun vallen, helemaal als je nog niet on-air bent, maar in die valkuil zijn ze beide niet getrapt. Super!!
Vanaf komende maandag begint de eerste sessie van de CWops CW Academy Fundamental klas. Ik heb er ook heel veel zin in. We gaan er weer twee mooie maanden van maken met als Fundamental einddoel de eerste QSO’s on-air! Ik zal ze uiteraard met alle beschikbare middelen en mijn enthousiasme ondersteunen.

Mini Aanpassingstrafo voor End Fed Antenne
Puur als reserve wilde ik nog een UnUn erbij hebben. Bij HF Kits hebben ze mooie zelfbouw kitjes die niet duur en toch goed van kwaliteit zijn. Dus die ook maar laten komen. Na een uurtje prutsen zit het ding dan mooi in elkaar.
Een end fed antenne voor meerdere HF-banden heeft een aanpassingstrafo bij het voedingspunt. Deze trafo zorgt ervoor dat de hoge impedantie van de antennedraad (ongeveer 2500 Ohm) wordt omgezet naar 50 Ohm. Die 50 Ohm is belangrijk, want dat is de standaard impedantie voor de meeste transceivers.
De trafo is simpel opgebouwd: hij heeft 2 windingen aan de primaire kant en 14 windingen aan de secundaire kant. Dat is een verhouding van 1 op 7. Dit betekent dat de spanning 7 keer groter wordt en de stroom 7 keer kleiner. Daardoor wordt de impedantie met een factor 49 aangepast (7 x 7 = 49). Dus 50 Ohm wordt omgerekend naar ongeveer 2450 Ohm.
De windingen worden aangebracht op een ferriet ringkern die geschikt is voor een breed frequentiebereik (breedband).

NTC QSO Party april 2025
Gisteravond weer meegedaan aan de NTC (Netherlands Telegraphy Club) QSO Party (NTCQP). En dit keer een beetje met knikkende knieën door de ervaring van afgelopen dinsdag tijdens de AGCW NTC Frienship QSO Party. Voor deze QP heb ik bewust alles op tijd klaar gezet en heb nog even een half uurtje in de relax stand gelegen met een kop thee. Misschien was ik afgelopen dinsdag te druk geweest? En het ging super vanavond. Dit had ik echt even nodig.
Ook vandaag weer gewerkt met IC-7300, WinKeyer WK3, HyEndFed en loggen deed ik wederom met de N1MM+ logger op de laptop. Achter de stoel verscholen de BaMaKey TP-II (2) paddle.

QSO Party
Direct na de start om 21:00 lokale tijd liep het als een trein. Het klonk en voelde goed. Gelukkig! Ik heb in totaal 24 QSO’s kunnen loggen waaronder ook weer een leuk QSO met Rob HA7RJA op 40 meter. Erg leuk! Op 80 meter kon ik hem helaas niet verstaan. Ook nu weer PG6NTC en PI4NTC in het log. Totaal 16 op 40 meter en 8 op 80 meter. Ik was (en ben nog steeds) zo blij als een kind hoe goed het ging. Na de party nog even nagepraat via de chat met Rene PA3GPX, hij staat zelfs 2x in het log.
Tinnitus oorsuizen
Ik heb sinds een tijdje gehoorapparaten met ruisgenerator vanwege de tinnitus (schreef ik al eerder over) en dit gaat met CW (Morse code) best goed samen. De geluidversterking van de gehoorapparaten ‘jengelt’ en dat schakel ik normaal uit bij CW. Vanavond ben ik dat helemaal vergeten te doen en ik heb er ook helemaal geen last van gehad. Ik was in topvorm haha….
Wereld Amateur Radio Dag op 18 april 2025 Gefeliciteerd!
Wereld Amateur Radio Dag (WARD) wordt elk jaar gevierd op 18 april. In 2025 is het thema: “Op weg naar nog eens 100 jaar amateurradio en vernieuwing.”
Deze wereldwijde dag wordt georganiseerd door de International Amateur Radio Union (IARU) en geldt voor alle regio’s. Het evenement begint op vrijdag 18 april 2025 om 00:00 UTC en eindigt op zaterdag 19 april 2025 om 00:00 UTC.
Meer informatie kun je vinden op de website van de VERON: https://www.veron.nl/nieuws/wereld-amateur-radio-dag-op-18-april-2025/


AGCW-NTC Friendship QSO party – april 2025
Gisteravond weer meegedaan aan de AGCW-NTC Friendship QSO party georganiseerd door de AGCW activity group en de NTC (Netherlands Telegraphy Club). Een QSO party om de vriendschap tussen beide clubs te vieren. Deze party wordt twee keer per jaar gehouden in april en oktober en duurt 1 uur. Ik heb helaas maar 9 QSO’s kunnen loggen. De condities waren minder en de storing (QRM) leek heftiger en het voelde vooral erg druk aan het hoofd. Dat bleek al bij het eerste contact met Rene PA3GPX, hij seinde nog iets naar mij maar kon het gewoon niet verstaan. Het kwam niet binnen, zo ook grotendeels de rest van het uur.
Loggen deed ik gisteravond weer met N1MM+ op de Windows 10 laptop. En met RustDesk kon ik het op mijn iMac overnemen. Seinen deed ik uiteraard niet met de software, alleen de frequentie en band werden door N1MM+ uit de IC-7300 overgenomen. Sinds gisteren heb ik ook een WinKeyer WK3 en dat ging ook erg mooi. Wel netjes alles met de hand geseind.
De manager van deze party is Lothar – DL1DXL die ik ook in het log mocht zetten. Net als het clubstation PI4NTC en PG6NTC.
De volgende AGCW-NTC Friendship QSO party is op 21 oktober. Helaas is dat vlak na de JOTA-JOTI (Jamboree On The Air) en naast dat mijn lichaam er ongetwijfeld nog niet aan toe zal zijn, zal ook de meeste apparatuur dan nog ingepakt staan.

CW Academy Fundamental – semester mei / juni 2025
Vanaf aankomende mei gaan we weer van start met de CW Academy en wel met het tweede semester Fundamental. Frank PE1ODM, Albert PA5OXW en Arthur PD4AVG zijn uiteraard (en gelukkig) weer van de partij. Ik heb er heel veel zin om om weer met de klas aan de gang te gaan. We gaan dit semester voor de live meetings Jitsi gebruiken in plaats van Teams.
En het is toch ook super leuk om alle positieve reacties en berichten te lezen. Dankjewel daarvoor. Bas PE4BAS gaat voor zichzelf (dus zelfstudie) starten met de Fundamental lesstof en Rene PA3GPX gaat starten in een Advanced klas. Succes beide. Ik blijf jullie volgen 😉
Middenin het tweede semester valt het Veron Pinksterkamp waar ik samen met Marc PD5ST en Adrie PD3AR naartoe ga. Een jaarlijkse bijeenkomst van eensgezinde radiozendamateurs en wordt georganiseerd door Benno PA3FBX en XYL Truus. Gezellig een weekend lang met de hobby bezig zijn, al blijft de meegebrachte apparatuur vaak ongebruikt staan en neemt de gezelligheid en de diverse eyeball QSO’s het over. Helemaal leuk! Kom je ook? Meer info over het Veron Pinksterkamp vind je op deze website: https://veronpinksterkamp.nl/

Leuk hé?
In mei aanstaande start het tweede semester (Fundamental) en ik ga graag weer graag met deze studenten aan de slag om de CW skills te verbeteren.
Een klasje van 3 studenten is erg mooi maar er kan best nog wel iemand bij. Dus mocht je dit lezen en vastzitten met het leren van CW, neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier of andere wegen. Voorwaarde voor het tweede semester is wel dat je alle karakters kunt nemen op 25 woorden per minuut met een effectieve snelheid van 6 woorden per minuut.
Sta je nog helemaal aan het begin en wil je graag CW (morse code) leren? Dan kun jij je ook bij mij melden of je gewoon aanmelden op de website van CWops CW Academy en bekijk alle opties die er zijn.
Hamradio, CW en tinnitus, mijn ervaring
Sinds 2 weken heb ik gehoorapparaten met ruisgenerator voor (tegen) de tinnitus oorsuizen en het geeft al best veel rust in mijn hoofd. Het effect van de gehoorapparaten met ruisgenerator kan 2 kanten opgaan: de hersenen gaan de ruis en dus ook de tinnitus meer negeren, dus dan heb ik de ruisgenerator steeds minder nodig. Of…. Er gebeurt niets en alles blijft hetzelfde.
De ruis zorgt er nu in ieder geval voor dat de hoge piep minder aanwezig lijkt.

Ik omschrijf het altijd zo; zonder de gehoorapparaten met ruisgenerator is de tinnitus aanwezig als een felle lamp in een donkere kamer (of de TV in een donkere kamer). Als de ruisgenerator aan staat is de lamp (of TV) nog steeds even fel maar valt niet op doordat de kamer verlicht is door daglicht of andere lampen. De lamp of TV is nog net zo fel maar valt niet meer op. En dat dus ook met de tinnitus. De ruis van de gehoorapparaten zorgt dan voor het ‘daglicht’ in de donkere kamer.
Ringelruis of ringel bij CW (morse code)
Ik merk met de ruis dat ook de ringelruis van de Icom IC-7300 transceiver ook minder aanwezig is…. Dus dat geeft tijdens de hobby ook meer luister rust, helemaal bij CW. De ‘ringelruis’ hoor je wanneer je de transverter op CW zet en dan de bandbreedte op 250Hz ofzo. En niet iedere transceiver heeft dat effect maar mijn Icom IC-7300 best veel. Ik maak daarom eigenlijk alleen nog maar QSOs met de hardere signalen zodat ik de RF gain wat terug kan draaien, daarmee verdwijnt de ‘ringel ruis’ en hoor ik de zachte ruis van mijn gehoorapparaten…. Maar dit lukt alleen op 10 en 12 meter want op 20 meter en helemaal op 40 meter heb ik gewoon teveel storing om een mooi signaal te krijgen. Of het moet de buurman zendamateur zijn maar dan loop ik er wel naartoe voor een eyeball QSO 😂😂
Kortom, ik ben best positief over het effect. Zoals ik hier ook al schreef ben ik langzaamaan de lol terug aan het krijgen in het maken van MQTX en QTX CW QSO’s. De focus ligt nu echt op het maken van de ‘gewone’ QSO’s in plaats van contesten en dat gaat met een wisselend resultaat. Op het ene moment kan ik de morse code goed nemen (of decoderen) en op een ander moment lukt het ineens niet meer. Dan heb ik zelfs moeite om verschillende karakters uit elkaar te houden, veroorzaakt door een veel hardere tinnitus piep (neem ik aan tenminste). Het beste is dan ook om even te stoppen en niet door te gaan met druk op de oren en misselijkheid tot gevolg. Maarjah…. eigenwijs zijn is ook iets haha.. In SSB heb ik het nog niet getest maar ik verwacht een soortgelijk effect.
Uitgebreide informatie over tinnitus vind je op de website van Pento Audiologisch centrum

MQTX en QTX – CW contacten van langer dan 10 of 20 minuten
Ik wil mij dit jaar, tussen de CWops CW Academy klassen door, bezig houden met het ragchewen (kletsen) met CW (morse code). Dit is een grotere uitdaging dan alleen je Callsign en rapport noemen. Contesten en POTA, SOTA en SES werken blijft ook leuk natuurlijk.
Bij ragchewing gaat het om meer informatie uitwisselen dan wat je standaard al doet. Dit lukt mij nog niet goed op 25 woorden per minuut maar iets langzamer gaat best prima. En ik moet eerlijk bekennen dat het best verslavend is. Ook kom je leuke contacten tegen: James G0EUN van maar liefst 93 jaar oud! Een hele aardige operator. Ons QTX QSO duurde 21 minuten.
Voor deze maand heb ik totaal 4 MQTX (10 tot 20 minuten) en 4 QTX (vanaf 20 minuten) QSO’s kunnen loggen met een totale tijd van ruim 145 minuten. Zie het overzicht hieronder:

Het is nog wel even wennen om de starttijd te noteren wanneer een QSO start want mijn logboekprogramma RUMlogNG logt alleen de eindtijd (heb ik zo ingesteld, begin- én eindtijd kan niet). Mooi is ook dat ik ook voor de QTX een Operating certificaat via CWops kan bemachtigen. Leuk om de shack mee te behangen.
Ik merk wel dat het focussen lastig blijft door de tinnitus oorsuizen maar dat het met de nieuwe gehoorapparaten met ruisgenerator een stuk rustiger is geworden, dus de CW toekomst ziet er weer een stuk zonniger uit! Af en toe krijg ik nog wel hevige druk op de oren en dan moet ik ook gewoon gaan stoppen. Niet eigenwijs zijn maar gewoon TRX uit. Punt.