Zoals ik al aankondigde in de dertiende sessie van de CWA Class heb ik deze week een poging gedaan bij de CWops Test, ofwel de CWT. Een contest voor en door CWops en de studenten van de CWops Academy (CWA). Dit was het huiswerk voor de aankomende veertiende sessie van de CWops CW Academy Intermediate Class. Het was leuk en tevens frustrerend. Veel werd met de computer geseind en slechts twee zendamateurs verlaagden hun snelheid om zich aan te passen aan mij. De snelheden die ik heb gewerkt lagen tussen de 29 en 32 woorden per minuut. Dit kost erg veel energie en op een gegeven moment kun je er ook echt niets meer van maken. Erg jammer dat er geen rekening wordt gehouden met de CWA studenten. Gelukkig hebben DECLAN EI6FR en Rudolf (Ruda) OK2QA hun snelheid wel aangepast. 2 van de 19 contest stations die ik heb kunnen loggen.

Meedoen aan de contest was deels het CWA huiswerk. Probeer van 5 ‘running’ stations de call, naam en CWops nummer te nemen. Helaas lukte dit gewoon niet op die hoge snelheid voor alle gegevens. Wel heb ik alle callsigns kunnen nemen. Dus voor de overige gegevens heb ik het anders gedaan, om er toch een leermoment van te maken. Misschien niet helemaal conform de spelregels maar wel goed om deze snelheid alsnog te leren. Ik deed het in 5 stappen:

  1. Als eerste probeerde ik de call te nemen. Door geconcentreerd luisteren lukte dit, vaak na een aantal pogingen.
  2. Daarna zocht ik de call op in de lijst met CWops members waardoor ik de naam en het lidnummer al had. Die voegde ik alvast toe aan het log.
  3. Hierna luisterde ik nogmaals naar het station of ik het wel kon ‘verstaan’ nu ik weet wat er geseind zou moeten worden. En warempel!! Nu ik weet wat ze seinen, kan ik het ook nemen / verstaan. Zelfs op 30 woorden per minuut.
  4. De vierde stap was het maken van en QSO met dit station. Niet eerder dan dat ik alles had kunnen nemen. Het QSO maken deed ik op eigen snelheid, dit had ik op 20 woorden per minuut gezet, om de contest niet teveel op te houden.

Al met al een leerzame contest ervaring. Ik kan het nu allemaal nog niet goed op deze hoge snelheid maar dat komt met de huidige training en inzet vast goed. Een uurtje contesten is best leuk, dus wil het er wel inhouden de komende tijd. Vanmiddag weer de veertiende CWops CW Academy Intermediate klas en daarin wil ik bovenstaande uiteraard gaan bespreken. Ik ben ook heel benieuwd hoe de ervaring is van de andere studenten.

Parallel aan deze contest heb ik veel support en ondersteuning gehad van Rob HA7RJA die ook meedeed aan de contest. Het voelt goed om zo af en toe even je frustratie te kunnen uiten. Het verlicht de frustratie en maakt er toch iets moois van. En zelfs Rob, een doorgewinterde CW-er, vond het pittig. Rob heeft ondertussen een goed document geschreven over de basics en do’s and don’ts aangaande CW contests. Wil je meer weten? Kijk dan even op de website van Rob HA7RJA. Daar staan ook nog andere duidelijke documenten in het Nederlands en Engels o.a. over de beginselen van een Morse / CW QSO.

Translate »

Pin It on Pinterest