Zo, klaar met de les… de derde sessie alweer van de CWops Intermediate CW Academy Class. Was leuk. We hebben ook nu weer veel gepraat over de lesstof. Gelukkig is er alle tijd om onduidelijkheden of de uitdagingen te bespreken.

Daarna begonnen we 4-letterwoorden naar elkaar te seinen zoals de laatste keer. Dit ging al een stuk beter en sneller dan de vorige keer. Na 4 rondes 4-letterwoorden begon advisor Bruce K9OZ een zin van 3 woorden te seinen, wie het kon nemen moest zijn roepnaam seinen en daarna de zin herhalen. Gevolgd door een zin van 4 woorden en een zin van 5 woorden. Ik kon alle drie de zinnen nemen, dus dat ging best goed. Bruce is erg blij met ons. We gaan snel……. sneller dan hij gewend is bij een klas.

Het begint echt wel zwaarder te worden nu. De snelheid gaat omhoog (13 woorden per minuut) en dat is best lastig als je even niet fit bent of moe. Ook zaten er dit keer veel langere woorden in de Short Story als Neighbours, Neighborhood, because etc…. en de QTH bij het oefen QSO: “Aguascalientes”… dat maakt het Head Copy (ICR) lastig. ICR staat voor Instant Character Recognition, het in je hoofd vormen van letters en cijfers en uiteindelijk ook de woorden. Hoe langer en ingewikkelder de woorden, hoe lastiger het wordt. En alle teksten zijn in het Engels, dus een dubbele uitdaging. Van sommige Engelse woorden in de teksten heb ik nog nooit gehoord haha…. Uiteraard komt het allemaal wel. Specifiek voor de ICR gebruiken we de website LCWO.net (Learn CW Online).

Ook gebruiken we tijdens de lesstof Morse Runner en RufzXP. Beide programma’s heb ik op de Windows laptop geïnstalleerd omdat beide niet op de iMac draaien. ook niet onder Wine op mijn iMac versie. Wel bestaat er een appje voor de iMac en dat is QRQ, als DOS kloon van de oudere DOS versie van RufzXP. En dat werkt prima al zitten er wel erg lange callsigns in die het wat lastiger maken. Ook zit er een highscore lijst in met grafiek.

QRQ RufzXP alternative for iMac

Morse Runner simuleert een echte contest. Inclusief ‘soort van’ menselijk gedrag. Je kunt allerlei storende factoren instellen en toevoegen. Dit staat voor nu nog allemaal uit. Met RufzXP kun je de snelheid van callsigns nemen trainen. Het begint snel en zakt in snelheid wanneer je een foute call ingeeft. De snelheid gaat weer omhoog wanneer je de call goed hebt.

Het blijft een uitdaging. Vanaf nu gaat langzaam de snelheid omhoog naar 15 woorden per minuut (karaktersnelheid nog steeds 25 woorden per minuut).

Ga verder naar: De vierde sessie

Volg hier mijn CWops CW Academy missie

Of Lees hier hoe het allemaal begon met CW

Translate »

Pin It on Pinterest