Donderdag 18 januari de vierde sessie alweer van de CWops CW Academy, Intermediate Class. Voor deze week heb ik erg mijn best gedaan om de code groepen op lcwo.net onder de knie te krijgen. Enkele karakters head copy lukt uiteraard en groepjes van twee, maximaal 3 ook wel. Maar bij 4 of 5 lukt het gewoon heel slecht en dan gaat het alleen om cijfers of letters op een snelheid van 25wpm / 13wpm effectief (Farnsworth spacing). Gecombineerd met alle tekens (Koch methode) gaat nog vele malen slechter. Daniel M0SDB adviseerde ooit al eens dat woorden en korte zinnen (short sentences) een betere manier was om uiteindelijk ook echt woorden te horen in plaats van alleen de karakters.

Advisor Bruce K9OZ gaf deze donderdag ook aan om de woorden en zinnen te doen in plaats van random karakters. Om dezelfde reden. Dus daar ga ik komende week mee bezig. Random karakters is wél goed voor Callsign training, want dat is ook een groep met cijfers, nummers en de / . Woorden en korte tekst deed ik ook al wel tijdens de Fundamental Class omdat het toen in de lesstof stond. Nu dus weer oppakken. Voor Roy KI0ER werkt het heel goed om alles in je hoofd te visualiseren, dus letterlijk de letters voor je te zien. Michael WA0SPG moet juist de ogen dicht doen om te kunnen focussen. Ik doe een beetje van hetzelfde. Ik zet de leesbril op zodat ik mij niet kan laten afleiden van de omgeving hahaha…..

Wat ik nog steeds lastig vind is het snel kunnen nemen van een Short Story uit de lesstof op 13wpm. Een QSO gaat best goed. Bruce vertelde dat hij het zelf ook lastiger vond om iets op die, voor hem lage, snelheid te nemen. Hij adviseerde om de korte verhaaltjes op 18 woorden per minuut te doen. Desnoods op 15 wpm. Dit ga ik uiteraard proberen…. ik ben bang dat het alleen niet heel veel gaat brengen.

Na dit besproken te hebben zijn we weer 4-letterwoorden gaan seinen naar elkaar. Leuk om te zien dat het bij iedereen steeds beter en makkelijker gaat. Nu dus ook ruim 30 minuten hiermee bezig geweest. Bruce gaat ons voor de volgende keer een lijst sturen met 6-letterwoorden. Niet 5 want er moet een uitdaging blijven zegt Bruce.

Het huiswerk voor een sessie bestaat uit drie dagen. Elke dag met 2 opdrachten. Een kort verhaaltje en QSO luisteren (gesimuleerde verbinding tussen twee zendamateurs) en een ronde met Morse Runner, woorden en zinnen op lcwo en optioneel een volledige cyclus (ronde) met RufzXP. Elke oefendag begint met een opwarmoefening. Dit heb je echt nodig om morse in je hand en hoofd te activeren. Om mijzelf te monitoren en te zien dat ik ook echt alles goed sein tijdens het opwarmen, gebruik ik de audio decoder op morsecode.world, waarop ook veel oefentools staan. Deze werden tijdens de Fundamental Class gebruikt. Een heel handige en zinvolle website.

Ga verder naar: De voorbereiding vijfde sessie

Volg hier mijn CWops CW Academy missie

Of Lees hier hoe het allemaal begon met CW

Translate »

Pin It on Pinterest