Tijdens de vorige sessie van de CW Academy Intermediate Class adviseerde Bruce K9OZ om de korte verhaaltjes (Short Story’s) en de QSO’s op 18 woorden per minuut te luisteren, desnoods 15wpm, omdat hij zelf ook moeite had met een lagere snelheid. Je blijft dan namelijk afzonderlijke karakters horen in plaats van hele woorden. Dus dat heb ik voor deze week ook gedaan…..

Sessie 5, dag 1
Bij het eerste verhaaltje van sessie 5, dag 1 kostte het mij ruim een uur om het helemaal te kunnen begrijpen. Bij de eerste keer kon ik amper 10% ervan nemen. Bij de tweede keer iets meer, zo’n 15%. Maar nog steeds niet de essentie van het verhaal. Bij de derde keer afspelen herhaalde ik steeds wat ik niet kon verstaan en schreef de zin of delen van de zin op. Net zolang tot ik elk woord en het hele verhaaltje heb kunnen nemen (verstaan). En ja, de moeilijkheid zat ‘m nu ook weer in de moeilijke woorden: “graduated, received, birthday, daughter, scholarship, professional, travelled en expenses”. En voor mij nog steeds geen woorden, alleen afzonderlijke karakters.

Het volledige QSO lukte in 3 keer beluisteren. De eerste keer zo’n 75% ook omdat er voor mij vreemde woorden gebruikt werden zoals ‘TKS FER BUZZ’, geen idee wat ze hier met ‘BUZZ’ bedoelen. De Short Story en de QSO duren beide ongeveer 6 á 7 minuten.

Ik houd netjes alles bij met gele stift en notities haha:

notities cw academy session 5

Sessie 5, dag 2
Dag 2 van sessie 5, de woorden en korte zinnen op lcwo.net zoals Bruce dit ook adviseerde. Dit was even wennen. Ik haalde een snelheid van maximaal 25 woorden per minuut bij 4-letterwoorden en 22 woorden per minuut bij 6-letterwoorden. Helemaal eerlijk is deze score niet want er zitten ook kortere woorden tussen die de snelheid omhoog halen. Kortom, nog genoeg uitdaging. Voor Morse Runner en RuftXP houd ik statistieken bij. Zo kan ik mooi zien wat de voorgang is.

RufzXP statistieken

rufxp-statistieken-cw academy

Morse Runner statistieken

morse-runner-satistieken cw academy

Sessie 5, dag 3
Op lesstof dag 3 van sessie 5 weer een QSO en Short Story. Ook deze deed ik op 18 woorden per minuut. Bij het QSO ging het al een stukje beter dan bij dag 1, al 90% kunnen nemen bij het eerste keer beluisteren. Een tweede keer afspelen was genoeg voor 100%. Super dus.

Bij het korte verhaaltje ging het nog steeds moeilijk. Na de tweede keer afspelen ook slechts 15% kunnen verstaan. Ook nu bij de derde keer alles blijven herhalen tot ik alles had kunnen nemen en het verhaal begreep. Wel schrijf ik tussendoor de hele zin of delen ervan op om de essentie van het verhaal te kunnen begrijpen. Na 40 minuten had ik nu het hele verhaaltje. Dat is 20 minuten sneller dan dag 1, alleen zaten in dit laatste verhaaltje minder moeilijke en lange woorden.

Vandaag de Skype meeting voor Sessie 5. Ben benieuwd wat advisor Bruce K9OZ vindt van mijn ’18 woorden per minuut’ bevindingen. Het gaat vast weer gezellig worden tijdens de meeting, samen met medecursisten John W2JAM, Michael WA0SPG, Jean-Jeaques F5IJO (wij noemen hem JJ) en Roy KI0ER. Want gezellig is het.

Ga verder naar: De vijfde sessie

Volg hier mijn CWops CW Academy missie

Of Lees hier hoe het allemaal begon met CW

Translate »

Pin It on Pinterest