post

Mantelstroomfilter

Omdat de QRM in deze buurt behoorlijk aanwezig is door onder andere zonnepaneleninstallaties wilde ik een mantelstroomfilter plaatsen onder mijn HyEndFed om mogelijk de ruis te verminderen en de onrustige ontvangst te verbeter. Daarnaast de afstraling van de HyEndFed verbeteren. En eventuele instraling in huis opheffen al had ik daar niet echt last van. Dacht ik…..
Op 20 meter vertoonde de spectrumscoop een rare groene balk onderin het scherm bij het zenden. Deze groene balk in nu bij gebruik van het filter verdwenen. Dus de coaxkabel had wel degelijk last van mantelstromen!

Ik heb een kit gekocht van HFkits in plaats van de complete bij HyEndCompany. Scheelde een behoorlijk bedrag en het is goed zelf te bouwen / te wikkelen.

M.b.t. de ontvangst heeft het geen verschil gemaakt. Hoe het bij zenden gaat zal de komende tijd moeten blijken. Bekijk alle foto’s hier: https://pe2v.nl/fotoalbum/antennes/gallery/mantelstroomfilter/

5 thoughts on “Mantelstroomfilter

 1. Hey Vincent, mooi gebouwd man!

  Werkt goed he? Ik heb de kant en klare van HyEndCompany onder mijn HyEndFed tri-bander (40-20-10) hangen. In mijn geval buiten, want hij staat bovenop een appartementencomplex afgespannen en mijn coaxen lopen door een regenpijp naar beneden. Om te voorkomen dat die 31 meter Aircell 7 mee gaat stralen in de regenpijp en de hele flat plat gooit, heb ik voor deze optie gekozen. Hij hangt op een berekende afstand van de trafo (2.10 meter), dus de mantelstromen worden zeer vroegtijdig gesmoord. Bijkomend (groot) voordeel: ik ben van S 7-9 naar S 0-2 QRM gegaan. Echt bizar! Zelfs de zwakste stations zijn goed te nemen en bij goede condities werk ik er de hele wereld mee.

  Er staan wat pics op https://www.qrz.com/db/PD0CT

  73’s en tot horens!
  Gert – PD0CT
  QTH Hillegom

 2. Hallo Gert,

  Dankjewel voor jouw reactie! Gaaf dat het bij jou zoveel doet!!! Ik wilde ook graag de kant en klare van HyEndCompany omdat ik ook de HyEndFed van hun heb maar helaas was het mij gewoon te duur. De werking van de kit van HFKits zal er niet minder om zijn en kost ook een stuk minder. De storing is hier helaas niet afgenomen maar zoveel zonnepanelen storing kan zo’n apparaat niet aan haha… maar de mantelstroom is wel verdwenen op 20 meter, hier had ik zichtbaar last van. Dus een must voor elke (EndFed)-antenne. De kabel tussen antenne en TRX is niet zo heel lang. Dus dat het qua ontvangst hier wat zou doen had ik ook niet echt verwacht… Het filter zit hier op 4 meter vanaf de antenneaansluiting omdat 80 meter ook mee moet doen.

  Vy73 Vincent

 3. Ja, het was ook een beetje luiheid van me om hem kant en klaar te kopen hoor, HI! 😀

  Hij is idd erg goed zelf te bouwen en de werking zal zeker niet minder zijn. Het probleem was echter dat ik een compleet nieuwe shack aan het inrichten was, met ook drastische wijzigingen op het dak. Ik had genoeg te doen dus en had eigenlijk geen zin om ook nog een choke te bouwen…

  Het spul op de QTH is redelijk op orde, dus nu aandacht besteden aan het mobiele station. Veel te doen, wanneer je pas een maandje gelicentieerd bent… 😉 Na 41 jaar ‘freebanden’ op de 11 is het er toch maar eens van gekomen en ik heb er geen moment spijt van gehad.

 4. Super! Ik snap dat wel, hoor! Zelfbouw is vaak tijdrovend en niet rendabel omdat het gewoon meer kost of te ingewikkeld is. Af en toe even zelf wat in elkaar prutsen is wel gewoon even leuk haha.

  Groet en veel plezier en tot werkend @?
  Vy73 Vincent

 5. Hahaha,klopt idd! Ik hoop je snel een keer te werken op een band. Vandaag zat ik midden in een landelijke ronde op 40m, want er waren fantastische condities! Van Den Helder tot Tilburg en van Hillegom tot Twente; echt gaaf en alles S-9 plus! 😀

  We hebben inmiddels contact via Facebook, dus we spreken elkaar snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.