Ik heb weer een leuk nieuw projectje aangeschaft. De QDX – Digital Transceiver van QRP Labs voor 5 banden in mijn geval: (80, 60, 40, 30 en 20 meter). Mede vanwege het toenemen van de storing op de HF banden door zonnepaneleninstallaties toch eens gaan kijken naar een QRP transceiver om daarmee het veld in te gaan -weg van alle storing-. Hierbij bewust gekozen voor een TRX voor digitale modes omdat dit voornamelijk wat sneller gaat met verbindingen maken. Bij 5 of 10 Watt SSB heb je toch veel meer geduld nodig en kost daardoor ook veel meer tijd. De bedoeling is dat ik het snel mee kan nemen en na een uurtje ook weer kan stoppen, hopelijk met een paar leuke verbindingen.

Tekst en afbeeldingen van de bouw en werking volgen later. Hieronder de omschrijving van de QDX – Digital Transceiver:

De “QDX” (QRP Labs Digital Xcvr) is een multifunctionele, hoogwaardige 5W Digi-modes transceiver kit met vijf banden (80, 60, 40, 30 en 20 m) of zes hoge-HF banden (20, 17, 15, 12, 11 en 10 m), inclusief ingebouwde SDR-ontvanger, 24-bit 48 ksps USB-geluidskaart, CAT-besturing, gesynthetiseerde VFO met TCXO-referentie. QDX zendt een ENKEL SIGNAAL uit, het is daardoor geen SSB-modulator met bijbehorende ongewenste zijband en restdrager, of intermodulatie door niet-lineariteit van de versterker. QDX zendt een zuiver enkelvoudig signaal uit.

QDX is alleen geschikt voor enkeltonige FSK-modi, waaronder de meeste digitale modi vallen die tegenwoordig in gebruik zijn. Dit omvat alles in WSJT-X, JS8Call, sommige fldigi-modi zoals RTTY, Olivia en meer. QDX is helaas niet geschikt voor on/off keyed modes zoals CW omdat het geen click-reducerende RF envelope shaping heeft; verder is het niet geschikt voor phase shift keyed modes zoals PSK31 of modes met meerdere gelijktijdige tonen zoals WinLink.

Text vertaald en afkomstig van https://qrp-labs.com/qdx

Hiermee komt gelijk de uitdaging en de zoektocht naar een passende antenne. Geschikt voor QRP gebruik, dus licht en makkelijk op te zetten / op te hangen. We beginnen maar eens met een EFHW of EndFed. Nog genoeg te doen dus maar wel weer een leuk projectje! Ga hier naar deel 2

Translate »

Pin It on Pinterest