Gisteren sessie 6 van 16 sessies van de CWops CW Academy Intermediate klas. Op advies van advisor Bruce K9OZ de Short Story en het oefen QSO op 15 woorden per minuut gedaan. En dat ging een stuk beter. 18 woorden per minuut is dus nog net even te snel blijkt. Prima, niet erg en komt wel. Alleen bij het QSO miste ik het ‘ragchewing’-achtige deel aan het einde. En dat ‘missen’ gebeurt nog vaak omdat het afwijkt van wat je verwacht en dan ga je denken ‘huh?’ en denken is iets dat je dus niet moet doen. Denken kost tijd en daardoor mis je de rest van de tekst erna haha.

Ook op lcwo.net heb ik de woorden en tekst weer geoefend op 15 wpm. Bij de woorden lukt het prima wanneer ze niet langer zijn dan 4 karakters. Bij 5 en 6 karakters moet ik ze vaker beluisteren om het te kunnen nemen. Dit valt toch een beetje tegen. Geldt ook voor de korte tekst (short sentences)… bij de langere woorden blijf ik hangen en dan loop ik achter op de rest van de tekst. En ik doe de woorden in Engels, de tekst in het Nederlands. En dat is ook wel verwarrend. Het door elkaar gebruiken van Nederlands en Engelse woorden maakt het extra moeilijk omdat je de morse moet vertalen in een woord en dan ook nog een keuze moet maken of het Engels of Nederlands is wat je hoort. En ik doe de woorden op random toon. Dit maakt het ook wat lastiger.

Kortom, het automatisch oppoppen van woorden in het hoofd gebeurt nog niet echt maar volgens Bruce is dat een kwestie van tijd. Een tijd waarin je veel moet oefenen, vooral luisteren (nemen).

Na het gebruikelijke rondje wilde Bruce het hebben over het maken van CW QSO’s en hoe een QSO er volgens hem uit moest zien. Hij heeft als doel om ons vertrouwd te maken met CW en dat het voor ons comfortabel voelt om On-Air te gaan. Hij heeft in ieder geval niet als doel om ons klaar te stomen voor bijvoorbeeld de CWops TEST (Cwops Contest). Hij is ook van mening dat een goed CW QSO een ragchewing QSO is. Een QSO waarin je meer ‘kletst’ en afwijkt van de standaard ARRL template. Dus gewoon seint wat er in je opkomt. Zover ben ik nog lang niet en gaat ook nog wel een tijdje duren. Ik wil dat ook zeker kunnen! Net als de contesten, die lijken mij ook gewoon leuk.

Het laatste half uur gingen we 5 en 6 letterwoorden seinen naar elkaar. Dit was een stuk lastiger maar omdat we allemaal wat meer ruimte tussen de letters laten lukte het toch best goed. Soms was het even wat lastiger maar het viel mij in ieder geval niet tegen.

Ga hier verder naar: De zevende sessie

Volg hier mijn CWops CW Academy missie

Of Lees hier hoe het allemaal begon met CW

Translate »

Pin It on Pinterest